Wat staat er op het menu van mijn konijn?

Wat schotel ik voor aan mijn konijn?

Konijntjes worden de laatste jaren meer en meer gehouden als huisdier, zowel binnen- als buitenshuis. We trachten ons konijntje natuurlijk zo gezond mogelijk te houden. Maar welke voeding geven we dan het beste?                            En waarom?

Als we de dierenwinkel binnenstappen zien we tientallen konijnenvoedingen, merendeel korrels, maar dit is echt niet het belangrijkste bestanddeel van de voeding voor hen.

Wat sommige konijnen-eigenaars vaak niet weten is dat de tanden van een konijn continu blijven doorgroeien, tot zelfs 1 cm per maand. Daarom moeten we hen voldoende ruwvoer en groenvoer geven om lang te kunnen knabbelen. Hierdoor zijn ze zelf in staat deze tanden gelijkmatig af te slijten.

Wanneer een konijn enkel korrels opneemt in zijn rantsoen kan het gebeuren dat hun tanden blijven doorgroeien en zo zelfs pijnlijke wonden aan het tanvlees en de tong kunnen veroorzaken.

Daarnaast zullen konijntjes die enkel korrels aangeboden  krijgen sneller dik worden, een minder goede darmflora ontwikkelen en veel minder lang bezig zijn met het opnemen van hun voer.

Hoe moet het dan wel?

Doorgaans heeft een konijn niet veel meer nodig dan ruwvoer. Hooi en gras zijn de belangrijkste bestanddelen van hun rantsoen. Kies echter wel hooi van een goede kwaliteit. Timothy hooi is hier een mooi voorbeeld van en is in de dierenwinkel te koop. Wat ook gegeven mag worden zijn takken van fruitbomen en wilgen.

Wanneer je zelf gras gaat plukken zorg dan dat je dit doet op plaatsen waar niet gesproeid wordt en waar ook geen wilde konijnen komen, aangezien deze laatsten ziektes kunnen overbrengen. Ook paardenbloemen en hun bladeren vinden konijntjes meestal een lekkernij.

Daarnaast mogen ook groenten gegeven worden, echter niet teveel. Als u merkt dat uw konijn vaak diarree krijgt geeft u best terug een tijdje alleen hooi. Dat is vaster van structuur. En zorgt voor meer stevige “keuteltjes”.

Ook fruit mag maar overdaad schaadt! Konijntjes vinden fruit lekker maar krijgen ook soms diarree van teveel fruit.

 

Dan zijn er tot slot de korrels. Mensen geven er vaak te veel van. Het is gemakkelijk om te geven maar konijntjes eten dan meer dan ze echt nodig hebben en op te korte tijd.

Baasjes vinden het leuk dat hun konijntjes goed eet maar beschouw korrels toch meer als een restvoer.

De voornaamste bezigheid van uw konijn moet KNABBELEN zijn.

15/10/2017 – Dierenartsassistente E. De Smedt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *