Grasaar

Het is ongelooflijk hoe een grasaar van +/- 3cm doorheen een kleine opening van het bovenste traanpunt kan geraken, maar bij dit patiëntje was dit toch gebeurd. Gelukkig was er nog een klein deeltje zichtbaar en konden we het, onder verdoving,  voorzichtig volledig verwijderen. We hebben ook al grasaren bij andere patiëntjes verwijderd die onder het ooglid waren terecht gekomen. Beschadiging van het hoornvlies is dan mogelijk.

Deze grasaren kunnen ook op andere plaatsen voorkomen. Een typische plek is tussen de tenen, daar ontstaat dan een klein abcesje. Na insnijden kan het grasaar verwijderd worden. Bij niet verwijderen is het  mogelijk dat het migreert tot  onder de oksel, en ondertussen een ernstige ontsteking veroorzaakt.

Als uw huisdier na een wandeling in het gras plots begint te schudden met de kop, dan is het raadzaam even langs te dierenarts te gaan. Zij controleren of er zeker geen vreemd voorwerp, zoals een grasaar, in de gehoorgang zit. Meestal is hierbij een volledige anesthesie nodig om het te verwijderen.

30 augustus 2017 – Gerlinde Janssens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *